Titel: En sviniös historia.

Meddelare: Hemmansägare Lars Petter Mikaelsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stybbersmark

Det var någonstädes i södra Sverige en patron eller godsägare, som var så rik och mäktig, att han hade egen huspräst. En mycket stilig och "sjangtil", fru hade han också, men det var ett fel på kvinnan: Det gick inte få henne på tjocken, åtminstone dugde inte patron till att göra henne på det viset, och det var han både misslynt och bedrövad över. Så en dag kallade patron rättaren till sig och sade: "Nu Per August, far jag bort på några dagar. Om du under tiden duger till att göra min fru med barn, så ger jag dej 500 kr." varpå patron for bort. Rättaren arbetade av alla krafter på att göra barn åt patronen för dels så tyckte han väl att det var roligt, och dels så var han väl också mån om att få de 500 kronorna, som på den tiden var en väldigt stor summa, för si, det här tilldrog sig långt tillbaka i tiden. Jag vet inte ens, om det var kronräkning på den tiden, men det gör detsamma. Samma dag patron kom hem, hade frun och Per August hållit på och knoga på det där ackordet, och så hade husprästen kommit över dem. Då nu patron kom hem, skyndade sig prästen söka upp honom och rapportera: "Här har i dag blivit begången en stor synd i ditt hus, en vederstyggelig synd."
"Vad för något då?" frågade patonen. "Det är en så stor synd, att jag inte kan tala om den." -Äh, stå inte här och prata skit nu, präst!" Fram med saken bara!" sade patronen. "Ja, på din befallning, må det då i Guds namn ske," sade prästen och fortfor. "Rättaren Per August har i dag övat samlag med din hustru. Jag har själv med egna ögon sett det. Herren vare mitt vittne, att jag talar sanning." Patronens anlete ljusnade, då han fick höra detta, och så sade han: "Jasså på det viset! Ingenting annat! Då är det bara som det skall vara. Jag har lovat Per August 500 kr. om han lyckades göra min fru med barn, medan jag var borta." "Å Herre Gud!" utropade prästen, "500 kr.! Jag skulle ha gjort det för hälften!"